joi, 1 septembrie 2011

Audit Extern QEHS

MOTIVATIE

Buna ziua.

M-am gandit sa lansez acest blog ca o provocare la dialog dedicata in special celor care, an de an, au responsabilitatea sustinerii auditului extern al sistemelor de management ISO/OHSAS in fata echipelor de auditori ale organismelor de certificare.

In calitate de trainer, am predat mai multe cursuri dedicate formarii de auditori ori implementarii de sisteme de management tip ISO/OHSAS. Multi dintre cei care participa la cursuri incearca sa aplice metodele predate pentru a imbunatati sistemele de management pe care le conduc. Dar apare o problema! Atunci cand vine momentul auditului de certificare sau de supraveghere ceva nu merge bine. Ce se intâmpla si de ce se intâmpla acest lucru? In urmatoarele articole voi comenta mai in detaliu despre acest subiect.

Blogul nu este dedicat exclusiv specialistilor in sisteme de management ISO/OHSAS. Cei care, din diferite motive, sunt pusi in situatia de a participa, in calitate de auditati, la auditurile externe ori sunt numiti in functii care au legatura cu sistemele de management ISO/OHSAS, cat si cei care interactioneaza pentru prima data cu astfel de sisteme pot regasi aici unele dintre intrebarile care ii framanta.

Pentru cei care considera ca deja au atins excelenta in managamentul ISO imi este greu sa gasesc motive care sa ii poata determina sa citeasca mai departe.

De multe ori, in timpul sau dupa finalizarea auditului extern, numerosi auditati mi-au pus intrebari legate de propriul lor sistem. Una dintre intrebarile pe care le aud tot mai des este: puteti sa-mi spuneti, in comparatie cu alte firme unde ati mai facut audituri, noi unde ne situam ca rezultate, pe o scara de la 1 la 10? Cat de bun este sistemul nostru?

Este o intrebare incitanta. Nu am vazut nicaieri un top al celor mai bune sisteme de management. Desi acest lucru este, se pare, necesar in viziunea celor care isi dedica timp pentru implementarea si mentinerea sistemelor de management ISO/OHSAS in firmele din care fac parte. Responsabilii cu sistemele de management se intreaba si ii intreaba pe auditorii externi. Vor sa stie cum se vede munca lor in raport cu alte organizatii, cu cea a altor responsabili de sisteme. Fireste, blogul va incerca sa dea un raspuns si la aceasta intrebare, intr-un articol viitor, special dedicat acestui subiect. Dar pana atunci ganditi-va la performanta si importanta ei in analiza si compararea managerilor si a sistemelor.

Aceasta nu este singura intrebare pe care o aud des la auditurile pe care le realizez. O analiza globala a sistemelor de management ISO/OHSAS implementate in Romania arata ca acestea creeaza o falie evidenta intre sisteme si restul managementul firmei. Responsabilii cu sistemele de management ISO/OHSAS (se) intreaba adesea: si care este pozitia mea in raport cu top managementul si restul angajatilor? De ce, daca ceva merge rau in cadrul sistemului de management, eu sunt cel vinovat? Unde este suportul celorlalti atunci cand initiez ceva nou in firma? Sunt alte intrebari extrem de justificate si interesante, carora as vrea sa le dedic un articol separat.

Un alt subiect de interes este raportul dintre auditati si auditori in timpul realizarii auditurilor de certificare ori de supraveghere. Auditatul doreste sa vada in auditorul extern mai degraba un consultant sau un ”aparator” al sau in fata colaboratorilor sai. Oare am uitat care este pozitia unui auditor extern in timpul auditului? Intrebarea mea in legatura cu acest aspect este: de ce au nevoie responsabilii de sisteme de sustinerea auditorilor externi in fata colegilor lor? De ce auditorul extern este perceput sau de ce exista nevoia sa fie perceput ca un consultant pentru responsabilul de sistem? Încă un alt subiect care merita discutat, printre cele multe care m-au determinat sa generez acest blog.

Sunt o gramada de subiecte care nu se discuta, cel putin nu in mod oficial, intre cei care participa la munca de implementare si mentinere a sistemelor de management ISO si auditorii organismelor de certificare. Vi se pare interesant? Aveti nevoie de un loc in care sa puneti intrebarile pe care ati evitat sa le rostiti in fata auditorilor, colegilor, sefilor? Lasati un comentariu si mai discutam.

Mihai Dogariu
Trainer si Auditor extern
pentru Sisteme de Management ISO/OHSAS

Un comentariu: