miercuri, 9 aprilie 2014

ISO 9001 va avea o versiune nouă în 2015

Noul standard ISO 9001 aşteptat pentru 2015 a sosit în formă de lucru şi pe adresa mea de e-mail. Documentul conţine în total 39 de pagini şi 10 capitole.

 ISO 9001
Pentru utilizatorii actualului standard ISO 9001 în versiunea 2008 numărul capitolelor (deci şi al cerinţelor) este în număr de 8. Noua versiune vine cu cerinţe noi şi va pune lumea la treabă. 

Asta într-un context în care astăzi a avea un sistem de management al calităţii conform cu cerinţele ISO 9001 este mai dificil de realizat decât faptul de a obţine un certificat ISO 9001.

Precum altă dată, şi mă refer la câţiva ani în urmă, cânt traversam anumite bulevarde din Bucureşti cu maşina şi întâlneam diferite mânuţe întinse care îţi ofereau la vânzare facturi în alb, care mai de care mai ispititoare, aşa astăzi, sunt firme care produc pe bandă rulantă certificate de conformitate ISO 9001 (dar nu numai pentru ISO 9001), strada fiind înlocuită cu internetul. Dacă ai noroc, în banii de certificat obţii şi un set de proceduri târşite „la pachet”. Interesul local este mai mare pentru certificate, nu pentru sisteme, iar asta este o realitate mai mică într-un spaţiu mai mare.

Într-un context în care regula se inversează, adică mai întâi „cumperi certificatul”, iar apoi te mai gândeşti dacă vrei sau îţi mai trebuie „să implementezi” un sistem de management al calităţii, cei de la ISO vin cu o nouă versiune, mai complicată, mai subtilă, mai de sistem, mai de management şi mai al calităţii şi evident mai plină de cerinţe privind sistemele de management al calităţii.

Dar dincolo de situaţia personalizată de la nivelul României, se pare că anumite firme din lume, chiar şi de la noi, au şi continuă să menţină sisteme de management al calităţii la cele mai bune cote de performanţă. Acestea sunt firme rare şi trebuie susţinute, iar echipele de angajaţi care participă la acest demers curajos încurajate şi lăudate. Ele sunt firmele vânate atât de casele mari de certificare cât şi de specialiştii în arta calităţii, cei care doresc să găsească un loc de muncă pe măsura competențelor dobândite.

Pentru acestea / aceştia am să prezint pe scurt (cu caracter informativ) noul cuprins al standardului, şi anume denumirea principalelor capitole şi ordinea în care vin acestea.

Capitolul 1: Domeniul de aplicare

Capitolul 2: Referinţe normative

Capitolul 3: Termeni şi definiţii

Capitolul 4: Contextul în care funcționează organizația

Capitolul 5: Leadership

Capitolul 6: Planificare

Capitolul 7: Suport

Capitolul 8: Funcţionare

Capitolul 9: Evaluarea performanţei

Capitolul 10: Îmbunătăţirea continuă


Este suficient pentru acest articol. Noua desfăşurare de forţe a standardului aduce o abordare diferită şi va necesita schimbarea reflexelor, atât a auditorilor, cât şi din partea celor care practică cu bună credinţă implementarea, menţinerea şi îmbunătăţirea continuă a sistemelor de management al calităţii.

Ce pot să vă spun în încheiere? Capitolul 9 este locul unde se prepară auditul intern şi analiza de management.


Vă aştept cu interes la orice dezbatere pe această temă. Utilizaţi secţiunea comentarii pentru dialog.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu