luni, 6 februarie 2012

Noul standard ISO 19011: 2011

ISO a publicat in decembrie 2011 o editie actualizata a standardului pentru audit ISO 19011, care, se spune in comunicatul de presa, va asigura o abordare uniforma a auditurilor sistemelor de management multiple.

Conform aceleiasi surse, in comparatie cu editia 2002 a standardului, care se aplica doar pentru ISO 9001 (calitate) si ISO 14001 (mediu), domeniul de aplicare al ISO 19011:2011, Linii directoare pentru auditarea sistemelor de management, a fost extins pentru a reflecta complexitatea auditarii sistemelor de management pentru standarde multiple.

In viziunea ISO, noul standard va ajuta organizatiile utilizatoare sa optimizeze si sa faciliteze integrarea sistemelor lor de management si, printr-un audit unic al sistemelor, sa simplifice procesele de audit, sa reduca duplicarea efortului si sa diminueze intreruperile cauzate unitatilor auditate.

De asemenea, se declara ca o atentie deosebita este acordata implementarii programului de audit. “Prin aplicarea in totalitate a acestor linii directoare, sunt asigurate premisele pentru a face din audit un instrument vital prin care managementul la varf sa indeplineasca obiectivele organizatiei”, se specifica in comunicatul de presa.

Alister Dalrymple, liderul echipei care a actualizat liniile directoare, este citat in legatura cu beneficiile pe care noul standard se asteapta sa le aduca pentru utilizatori si imbunatatirile realizate fata de editia 2002, pe care o noul standard o inlocuieste:

“ISO 19011:2011 a fost revizuit pentru a oferi auditorilor, organizatiilor care implementeaza sisteme de management si organizatiilor care sunt nevoite sa realizeze audituri ale sistemelor de management oportunitatea de a-si re-evalua propriile lor practici si de a identifica oportunitati de imbunatatire.

"Comparat cu versiunea 2002, standardul aduce in plus conceptul de risc si recunoaste mai explicit competenta echipei de audit si a auditorilor. De asemenea, folosirea tehnologiei in auditarea la distanta este recunoscuta, de exemplu, realizarea interviurilor la distanta si analiza inregistrarilor la distanta.”

O alta imbunatire se refera la clarificarea relatiei dintre ISO 19011:2011 si ISO/IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii. Cerinte pentru organisme care efectueaza audit si certificare ale sistemelor de management.

Mai multe detalii despre noul standard pot fi citite in sectiunea de stiri, pe site-ul http://www.iso.org. Comentarii despre continutul standardului intr-un post ulterior.

Mihai Dogariu
Trainer & Senior Auditor ISO/OHSAS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu