vineri, 4 ianuarie 2013

Ordinul 1226/2012 vs.Managementul de mediu ISO 14001 (1)

Pentru ca am facut afirmatia ca Ordinul 1226/2012 este un bun manual pentru sistemele de management de mediu conform ISO 14001 (a se vedea articol anterior), astazi am sa vin si cu cateva precizari necesare.

Norma tehnica privind gestionarea deseurilor rezultate din activitati medicale, anexata la ordin, prezinta structura de personal implicata in activitatile de gestionare a deseurilor din unitatile sanitare.

Este un prim aspect pe care intentionez sa il dezvolt in paralela pe care doresc sa o initiez intre textul acestui Ordin si sistemele de management de mediu in conformitate cu cerintele din ISO 14001.

Hai sa vedem cum stau lucrurile. Actorii implicati si atributiile lor (conform Ordin):

La care se adauga:

Sunt 10 actori enumerati aici pentru unitatile sanitare si pentru care sunt stabilite prin textul din Ordin atributiile lor individuale. Acest exemplu arata cum activitatile de management al deseurilor in cadrul unei organizatii nu sunt in grija unei singure persoane, ci reprezinta munca cumulata a intregii echipe din acea organizatie.

De cate ori, in timpul auditurilor pentru sistemele de management de mediu ISO 14001, am auzit comentarii din partea auditatilor cu privire la atributiile individuale in acest domeniu! Am mereu in minte murmurul colectiv care suna cam asa: „daca avem numita o persoana care sa se ocupe de deseuri, noi de ce trebuie sa mai pierdem timp cu managementul deseurilor” ori „noi avem si asa multa treaba, sa se ocupe cel care raspunde de deseuri”. Am auzit si alte variante mai mult sau mai putin "promitatoare"...
Nu vreau sa fac mai multe comentarii aici.

Faptul ca, prin Ordin de Ministru, s-a optat pentru o astfel de structura cu atributii pornind de la varful piramidei organizationale pana la baza ei este de laudat. Unul dintre efectele probabile este ca se vor auzi mai putine comentarii de felul „dar de ce eu?” din partea angajatilor in unitatile sanitare .

O astfel de abordare este recomandata si in cazul organizatiilor care au implementate si certificate sisteme de managemet de mediu de tip ISO 14001 din industrie, comert etc. Din nefericire, aici nu sunt stabilite cerinte legale similare.

Mai mult, Ordinul 1226/2012 are un articol care atrage atentia: „Art. 9. - În toate unitatile sanitare, activitatile legate de gestionarea deseurilor rezultate din activitatile medicale fac parte din obligatiile profesionale si sunt inscrise in fisa postului fiecarui salariat.”

Daca am observat acum ca munca de gestionare a deseurilor nu mai este o intreprindere a unei singure persoane, acum sa mergem la ceva ce este nou in acest Ordin. In textul sau apare un actor interesant, cu nume cel putin la fel de interesant: Coordonatorul activitatii de protectie a sanatatii in relatie cu mediul din unitatile sanitare.

Nu am gasit o definitie a acestuia in art. 7 la Norma, insa am aflat identitatea lui atunci cand am citit despre atributiile Reprezentantul legal al unitatii medicale (manager, director, administrator, medic titular). Acesta din urma „desemneaza o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de Legea nr. 211/2011 de prezentele norme tehnice, precum si de legislatia specifica referitoare la managementul deseurilor medicale in ceea ce priveste obligatiile detinatorilor / producatorilor de deseuri.” Suna cunoscut pentru cei care au lecturat deja Legea 211/2011.
Cam atat pentru astazi. In zilele urmatoare revin cu noi aspecte in paralela propusa.
Ti-a placut articolul? Nu uita sa dai Like. De asemenea nu uita ca ne gasesti si pe Facebook
Lasa un comentariu aici si cu siguranta va fi citit si de altii care au nevoie, ca si tine, de un spatiu in care sa comunice despre preocuparile comune in domeniul deseurilor.


Mihai Dogariu
Lector si auditor
pentru sisteme de management ISO/OHSAS
TÜV Thüringen/TÜV Karpat

Un comentariu:

  1. La acel "actor interesant, cu nume cel putin la fel de interesant: Coordonatorul activitatii de protectie a sanatatii in relatie cu mediul din unitatile sanitare" cand s-au impartit sporuri salariale nu s-a gandit nimeni,ci doar cat mai multe responsabilitati fara achitare salariala.NU-i corect ! Atata timp cat raspunzi pt. acele atributii ,trebuie sa ai si compensatie salariala!!!

    RăspundețiȘtergere