miercuri, 1 august 2012

De ce organizatiile au mai multe certificate ISO 14001 si mai putine sisteme de management de mediu implementate


Poti sa ai un certificat de conformitate ISO 14001, iar firma ta sa nu detina un sistem de management de mediu conform ISO 14001?

Se poate si acest lucru. Dar de ce organizatiile au nevoie de certificate ISO 14001 si mai putin de sisteme de management de mediu conform ISO 1400?.

Este evident ca nevoia unui „certificat ISO 14001” este legata, de cele mai multe ori, de o alta nevoie a organizatiilor, aceea de a demonstra in interiorul si in exteriorul sau ca tin sub control toate aspectele legate de mediu ale activitatilor, produselor si serviciilor lor. 
In interior este util pentru a „arata” angajatilor sai responsabilitatea managementului de la cel mai inalt nivel pentru protectia mediului si deci ei, angajatii, lucreaza intr-o companie prietena cu mediul.
In afara organizatiei este util sa demonstreze comunitatii (vecinilor), dar si autoritatilor ca este o companie responsabila si „o buna vecina corporatista”.
Toate bune si frumoase, dar oare lucrurile stau chiar asa?
Sunt cazuri in care vecinii ori autoritatile creeaza presiuni pe organizatii. Dar cazurile acestea sunt rare. Autoritatile de mediu controleaza organizatiile doar daca aplica corect legea, nu si sistemul lor de management de mediu; iar vecinii, chiar daca uneori sunt nemultumiti de prezenta unei fabrici in apropierea casei lor, fie accepta aceasta situatie pentru ca sunt beneficiarii unor locuri de munca sigure, fie doresc cu toata forta ca fabrica sa plece cu totul din acel amplasament. Deci si intr-un caz si in altul nu prea sunt interesati de sistemul de management de mediu al firmei.

Cine este interesat de sistemul de management de mediu al unei firme?

Aici exista un raspuns clar: clientul. Da, clientul este cel care face presiuni pe furnizorii lui (potentiali ori reali) de a demonstra ca detin sisteme de management de mediu certificate dupa cerintele ISO 14001.
Cum se realizeaza acest lucru? Sunt acceptati numai acei furnizori care detin certificate ISO 14001.

„Certificat ISO 14001” ori „sisteme de management de mediu certificate ISO 14001”? 

De cele mai multe ori doar certificat. Conditia la ofertare este ca furnizorul sa prezinte un certificat de conformitate ISO 14001. Poate aceasta este si cauza pentru care multe dintre firmele care opereaza pe piata detin mai des „certificate ISO 14001” si mai putin „sisteme de management de mediu certificate ISO 14001”.
Ce se intampla dupa castigarea contractelor?. Aici clientul de cele mai multe ori a uitat de ce a cerut ca furnizorul sau sa detina „certificatul ISO 14001”. Exista si aici exceptii. Unii clienti ii „alearga” mult pe furnizorii sai dupa regulile de sistem.

Sisteme ori certificate?

Daca asa stau lucrurile in piata, totusi ar putea sa apara si intrebarea: „Exista firme care chiar isi doresc sa implementeze, sa mentina si sa imbunatateasca sisteme de management de mediu in conformitate cu standardul ISO 14001? De ce ar face acest lucru?”
In practica de audit am intalnit si astfel de exemple. De regula, motivatia pentru sistem este legata de dorinta expresa a unuia sau a mai multor angajati cu functii inalte, cu „autoritate in firma”, de a tine sub control „costurile de mediu” si „presiunile de mediu” care vin asupra afacerii. Dar aceste cazuri sunt mai rare.
Este bine ori este rau? As vrea sa raspund la aceasta intrebare apeland la resursa principala: „elaboratorul” standardului ISO 14001. A estimat acesta impactul real al standardului asupra managementului de top si a interesului celui din urma pentru utilizarea standardului ca instrument de management?

De ce as vrea sa am un sistem de management de mediu care sa respecte cerintele din ISO 14001?  

M-am pus in situatia unui manager care are de condus o fabrica. Ce ar trebui sa fac ca sa nu am probleme cu „mediul”. Cel mai rapid raspuns este sa nu am probleme cu autoritatile de mediu si cu vecinii, adica sa nu platesc penalitati si sa nu fiu nevoit sa imi mut amplasamentul fabricii. Vor autoritatile de mediu sa stie ceva despre sistemul meu de management de mediu? Nu, nu cred. Cu siguranta nu. Ele doresc ca eu sa respect legea. Vor vecinii sa cunoasca performatele de mediu ale fabricii mele? Nu, nu cred. Cu siguanta nu. Ei vor sa fie aerul curat, apa buna de baut, solul si subsolul, apele subterane nepoluate, vegetatia si fauna in ordine, toate la locul lor. Vor angajatii mei sa lucreze sub presiunea unor proceduri clare de mediu? Nu, nu cred. Procedurile nu plac de regula. De ce as vrea sa am un sistem de management de mediu?

Intr-un alt articol am vorbit de cel care trebuie sa se ocupe de sistemele de management nedorite dar utile pentru companie:

In fine, sunt numeroase motivele pentru care as vrea sa am un sistem de management de mediu care sa functioneze dupa cerintele ISO 14001 in firma. Dar pentru asta sunt multe alte conditii pe care organizatiile trebuie sa le indeplinesca. Nu este un drum liniar intre dorinta si rezultate. Dar despre acest subiect poate voi face un nou articol. 

Evident am exagerat in povestea mea. Totusi ceva ar trebui sa ramana ca subiect de discutii: Ce face „parintele” standardului ISO 14001 pentru a apropia sistemul de management de mediu construit dupa acest referential de top managementul companiilor?  

Mihai Dogariu
Auditor & Lector QEHS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu