marți, 28 februarie 2012

Ordinul 794/2012 aduce noua procedura privind raportarea datelor referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje

Ordinul MMP nr. 794 din 06.02.2012, publicat in Monitorul Oficial, Partea I nr. 130 din 23/02/2012, descrie noua procedura privind raportarea datelor referitoare la ambalaje si deseuri de ambalaje.

Este stiut ca neindeplinirea obligatiilor de raportare a informatiilor privind gestionarea ambalajelor si a deseurilor de ambalaje catre autoritatea de mediu se considera contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 10.000 lei la 20.000 lei.



Ce prevede noua procedura?

Noua procedura imparte actorii din domeniul gestionarii ambalajelor si deseurilor din ambalaje in 4 grupe principale. 

Pentru fiecare dintre aceste grupe sunt definite:

  • formatele de colectare si raportare a datelor privind ambalajele si deseurile de ambalaje,
  • autoritatea la care trebuie facuta raportarea, si 
  • termenul limita pana cand se transmite aceasta raportare. 
Sunt definite 4 anexe cu formulare prestabilite. 

Termenul limita pentru raportare este 25 februarie a fiecarui an pentru anul anterior celui care se face raportarea.

Apasa aici pentru continuarea articolului: http://regimuldeseurilor.blogspot.com/2012/02/noua-procedura-privind-raportarea.html.


Mihai Dogariu
Trainer & Auditor QEHS

sâmbătă, 18 februarie 2012

Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor (I)

De departe cea mai incitanta reglementare in domeniul protectiei mediului in anul 2011.

Asteptata sa fie publicata de mai bine de un an, Legea nr. 211/2011 detroneaza, dupa mai mult de 11 ani de domnie, „regina” deseurilor, Ordonanta de Urgenta a Guvernului nr. 78/2000.

Legea nr. 211/2011 transpune in legislatia nationala Directiva 2008/98/CE a Parlamentului European si a Consiliului din 19 noiembrie 2008 privind deseurile si de abrogare a anumitor directive, publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 312 din 22 noiembrie 2008.

Asteptarea a fost lunga intrucat, conform textului din directiva, data limita pentru transpunere era 12 decembrie 2010.

Ce aduce nou Legea nr. 211/2011?
Sunt mai multe aspecte de interes care prezinta noutate. In primul rând am observat termeni noi si concepte noi.

Ca termeni: audit de deseuri, biodeseuri, evaluarea ciclului de viata, pregatirea pentru reutilizare, trasabilitate.

Chiar si definitia termenului deseu este modificata: orice substanta sau obiect pe care detinatorul il arunca ori are intentia sau obligatia sa il arunce.

Tratarea deseurilor devine o notiune mult mai clara si cuprinzatoare, referindu-se la operatiunile de valorificare sau eliminare, inclusiv pregatirea prealabila valorificarii sau eliminarii.

Concepte noi: ierarhia deseurilor, subproduse, incetarea statutului de deseu, raspunderea extinsa a producatorului, etichetarea deseurilor periculoase, biodeseurile.

Alte noutati sunt legate de sanctiunile pe care le aduce legea. Fata de OUG 78/2000, amenzile sunt mult mai mari si aplicate pentru mult mai multe dintre articolele legii.

(continuarea intr-un post viitor)
Citeste mai mult: http://auditextern.blogspot.com/2012/03/legea-nr-2112011-privind-regimul.html
Mihai Dogariu
Trainer & Auditor QEHS

Alte articole in legatura cu Legea 211/2011: http://regimuldeseurilor.blogspot.com/

marți, 7 februarie 2012

E timpul pentru schimbare...

Deja lumea se intreaba: Ce mai urmeaza?

Este clar ca in prezent traim linistea dinainte de schimbare. Standardul ISO 19011:2011 vine cu o noua versiune in decembrie 2011. Daca ne intrebam ce urmeaza, inseamna ca ceva s-a consumat. Cum?

Sunt cateva aspecte care merita comentate:

  1. Am observat ca anul 2012 ne-a intampinat cu aceeasi atitudine banala legata de sistemele de management: un pachet de documente la preturi reduse, un numar fix de formulare care, an dupa an, se transforma in alte inregistrari pentru a dovedi, iar si iar, aceeasi performanta doar pe hartie.
  2. Este un scenariu des intalnit si care nu face altceva decat sa ucida intreg efortul specialistilor care elaboreaza standardele ISO/OHSAS. Ei realizeaza acele mecanisme capabile sa asigure schimbarile necesare in organizatii care duc la adevara performanta.
  3. Managerii de top, pe buna dreptate, paseaza responsabilitatea pentru „mentinerea” si „imbunatatirea continua” a sistemelor de management tip ISO/OHSAS catre alte functii din organizatie. Managerii de top trebuie intr-adevar sa se ocupe, cu alte instrumente de management, de schimbarile reale din firma.
  4. Cei care primesc responsabilitati in mentinerea si imbunatatirea sistemelor de management ISO/OHSAS au doar obligatia de a obtine si pastra certificatele. Nu au in schimb resurse, autoritate, sustinere.
Lista ar putea continua. Dar sa ne oprim aici, nu inainte de a puncta: care a fost oare scopul initial al standardelor de management al calitatii, de mediu, de sanatate si securitate ocupationala etc.?

Am avut astazi o lunga discutie telefonica cu unul dintre consultantii de valoare in materie de sisteme de management ISO/OHSAS. Stiti ce mi-a marturisit? .... „In prezent mi-am schimbat activitatea. In orice fac evit cuvantul ISO.... lumea il asociaza cu ceva ieftin!!!!!”

 Mihai Dogariu
Trainer & Senior Auditor QEHS

luni, 6 februarie 2012

Noul standard ISO 19011: 2011

ISO a publicat in decembrie 2011 o editie actualizata a standardului pentru audit ISO 19011, care, se spune in comunicatul de presa, va asigura o abordare uniforma a auditurilor sistemelor de management multiple.

Conform aceleiasi surse, in comparatie cu editia 2002 a standardului, care se aplica doar pentru ISO 9001 (calitate) si ISO 14001 (mediu), domeniul de aplicare al ISO 19011:2011, Linii directoare pentru auditarea sistemelor de management, a fost extins pentru a reflecta complexitatea auditarii sistemelor de management pentru standarde multiple.

In viziunea ISO, noul standard va ajuta organizatiile utilizatoare sa optimizeze si sa faciliteze integrarea sistemelor lor de management si, printr-un audit unic al sistemelor, sa simplifice procesele de audit, sa reduca duplicarea efortului si sa diminueze intreruperile cauzate unitatilor auditate.

De asemenea, se declara ca o atentie deosebita este acordata implementarii programului de audit. “Prin aplicarea in totalitate a acestor linii directoare, sunt asigurate premisele pentru a face din audit un instrument vital prin care managementul la varf sa indeplineasca obiectivele organizatiei”, se specifica in comunicatul de presa.

Alister Dalrymple, liderul echipei care a actualizat liniile directoare, este citat in legatura cu beneficiile pe care noul standard se asteapta sa le aduca pentru utilizatori si imbunatatirile realizate fata de editia 2002, pe care o noul standard o inlocuieste:

“ISO 19011:2011 a fost revizuit pentru a oferi auditorilor, organizatiilor care implementeaza sisteme de management si organizatiilor care sunt nevoite sa realizeze audituri ale sistemelor de management oportunitatea de a-si re-evalua propriile lor practici si de a identifica oportunitati de imbunatatire.

"Comparat cu versiunea 2002, standardul aduce in plus conceptul de risc si recunoaste mai explicit competenta echipei de audit si a auditorilor. De asemenea, folosirea tehnologiei in auditarea la distanta este recunoscuta, de exemplu, realizarea interviurilor la distanta si analiza inregistrarilor la distanta.”

O alta imbunatire se refera la clarificarea relatiei dintre ISO 19011:2011 si ISO/IEC 17021:2011, Evaluarea conformitatii. Cerinte pentru organisme care efectueaza audit si certificare ale sistemelor de management.

Mai multe detalii despre noul standard pot fi citite in sectiunea de stiri, pe site-ul http://www.iso.org. Comentarii despre continutul standardului intr-un post ulterior.

Mihai Dogariu
Trainer & Senior Auditor ISO/OHSAS

joi, 2 februarie 2012

Cu doua telecomenzi

Tehnica din ziua de astazi mi-a deschis ochii! De curand am achizitionat un televizor nou. Toate bune si frumoase. Dar a aparut o problema pe care nici nu mi-am imaginat-o la momentul achizitiei. Conectarea la cablu a demonstrat ca lucrurile se complica in loc sa se simplifice. Sa ma explic. Ca sa schimb canalele trebuie sa utilizez telecomanda de la furnizorul de cablu. Pentru a schimba volumul la sunet trebuie sa utilizez telecomanda televizorului. Ok, dar ce ma fac atunci cand nu gasesc una dintre telecomenzi? Trebuie sa stau cu ambele, in fiecare mana cate una, pe toata durata vizionarii emisiunilor? Este o nebunie! Inutil sa spun ca nu o data am uitat unde am lasat una sau alta dintre telecomenzi.

De multe ori am fost intrebat de catre auditati: „De ce trebuie sa utilizam in organizatie doua sisteme de management: pe al nostru, al firmei, si altul impus de standardele ISO/OHSAS?” La prima vedere, asa pare. Organizatia sta cu doua telecomenzi in brate. Iar uneori nu mai stie pe care dintre ele trebuie sa apese. Dar, dincolo de prima vedere, ar fi bine sa intelegem, de fapt, de unde si pana unde ”afecteaza” cu adevarat schemele de management ISO/OHSAS functionarea sistemelor de management clasice de la nivelul organizatiilor.

Este clar ca organizatiile nu au nevoie de doua sisteme de management suprapuse. De aici poate si interesul mai scazut, in unele situatii, din partea managementului de la cel mai inalt nivel pentru managementul tip ISO/OHSAS si mai ridicat pentru propriul stil de conducere.

Doar ca, ceea ce ar trebui sa intelegem cu totii – auditori, responsabili de sistem, top management – este ca standardele ISO/OHSAS nu vin cu reguli noi pentru construirea schemelor de management. Aceste scheme se construiesc din metode de management bine cunoscute si bine aplicate in majoritatea organizatiilor.

Nu standardele ISO/OHSAS au inventat managementul strategic, managementul orientat pe obiective şi proiecte, managementul resurselor umane etc. Standardele ISO/OHSAS sunt facute pentru a verifica in ce masura organizatiile aplica diferitele scheme de management cu scopul de a asigura performanta, fie ea de calitate, de mediu ori OHS.

Daca vi s-a intamplat, vreodata, sa aveti impresia ca organizatia este ghidata de doua telecomenzi, ganditi-va mai bine! Cele doua telecomenzi, de fapt, nu exista. Singura telecomanda este cea a managementului global al firmei. Cel mai probabil, veti putea obtine conformitatea cu ISO si, chiar mai important, veti putea sa o mentineti, gasind si tastand combinatia potrivita pe aceasta unica telecomanda.      
  
Mihai Dogariu
Trainer si Auditor extern
pentru Sisteme de Management ISO/OHSAS