marți, 7 februarie 2012

E timpul pentru schimbare...

Deja lumea se intreaba: Ce mai urmeaza?

Este clar ca in prezent traim linistea dinainte de schimbare. Standardul ISO 19011:2011 vine cu o noua versiune in decembrie 2011. Daca ne intrebam ce urmeaza, inseamna ca ceva s-a consumat. Cum?

Sunt cateva aspecte care merita comentate:

  1. Am observat ca anul 2012 ne-a intampinat cu aceeasi atitudine banala legata de sistemele de management: un pachet de documente la preturi reduse, un numar fix de formulare care, an dupa an, se transforma in alte inregistrari pentru a dovedi, iar si iar, aceeasi performanta doar pe hartie.
  2. Este un scenariu des intalnit si care nu face altceva decat sa ucida intreg efortul specialistilor care elaboreaza standardele ISO/OHSAS. Ei realizeaza acele mecanisme capabile sa asigure schimbarile necesare in organizatii care duc la adevara performanta.
  3. Managerii de top, pe buna dreptate, paseaza responsabilitatea pentru „mentinerea” si „imbunatatirea continua” a sistemelor de management tip ISO/OHSAS catre alte functii din organizatie. Managerii de top trebuie intr-adevar sa se ocupe, cu alte instrumente de management, de schimbarile reale din firma.
  4. Cei care primesc responsabilitati in mentinerea si imbunatatirea sistemelor de management ISO/OHSAS au doar obligatia de a obtine si pastra certificatele. Nu au in schimb resurse, autoritate, sustinere.
Lista ar putea continua. Dar sa ne oprim aici, nu inainte de a puncta: care a fost oare scopul initial al standardelor de management al calitatii, de mediu, de sanatate si securitate ocupationala etc.?

Am avut astazi o lunga discutie telefonica cu unul dintre consultantii de valoare in materie de sisteme de management ISO/OHSAS. Stiti ce mi-a marturisit? .... „In prezent mi-am schimbat activitatea. In orice fac evit cuvantul ISO.... lumea il asociaza cu ceva ieftin!!!!!”

 Mihai Dogariu
Trainer & Senior Auditor QEHS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu