marți, 12 februarie 2013

Legea 211/2011, astazi despre pastrarea evidentei deseurilor


Nu este un subiect nou, am mai scris despre acesta:Legea nr. 211/2011 privind regimul deseurilor (II): http://auditextern.blogspot.ro/2012/03/legea-nr-2112011-privind-regimul.html


***

Astazi vin cu aspecte noi, pornind de la modelul de gestionare a deseurilor medicale prevazut in Ordinul 1226/2012.

In sectiunea 1 la Metodologia din Ordinul 1226/2012, legiuitorul prevede:

„1.1. Unitatile sanitare care desfasoara activitati medicale, in calitate de producatori de deseuri, au obligatia sa tina evidenta gestionarii acestora, in conformitate cu modelul prevazut la sectiunea 5.1.

1.2. Urmatoarele unitati, indiferent de forma de organizare a acestora, in calitate de producatori/detinatori de deseuri, au obligatia sa tina evidenta gestionarii deseurilor de medicamente, in conformitate cu modelul prevazut la sectiunea 5.1, si sa respecte prevederile prezentei metodologii de culegere a datelor:

a) farmacii, drogherii, unitati autorizate pentru vanzarea sau distributia medicamentelor si produselor farmaceutice;
b) unitati de productie, depozitare si pastrare a medicamentelor si a produselor biologice;
c) institute de cercetare farmaceutica;
d) unitati preclinice din universitatile si facultatile de farmacie;
e) Agentia Nationala a Medicamentului si a Dispozitivelor Medicale.


In sectiunea 5.1, apare un tabel extrem de interesant si care poarta numele de “Registrul de evidenta a deseurilor”.

Acest tabel contine 16 coloane:

Coloana 1: Ziua
Coloana 2: Cantitatea (kg)
Coloana 3: Tipul receptorului de colectare
Coloanele 4 si 5: Stocarea temporara
Coloanele de la 6 la 9: Tratarea
Coloanele de la 10 la 12: Transportul
Coloanele de la 13-15: Eliminarea
Coloana 16: Ramasa in stoc

Nu vreau sa comentez cum este cu tratarea, cu stocarea temporara, cu eliminarea si valorificarea. Am scris deja despre acest subiect care a reusit sa ma duca la confuzie totala (daca vreti sa cititi mai mult gasiti articolul aici: http://regimuldeseurilor.blogspot.ro/2013/01/despre-ce-vorbim-colectam-tratam-ori-ce.html).

As vrea sa ma refer astazi la Registrul de evidenta in care, dupa cum ne spune coloana 1, inregistrarile se realizeaza in ziua in care se cantaresc deseurile. Am auzit bine? Da, inregistrari de fiecare data cand cantarim deseurile.

O operatie de cantarire a deseurilor si inregistrare a cantitatilor de fiecare data cand se efectueaza cantarirea. Asta este destul de mult pentru orice companie din Romania. Cam asta am invatat eu in ultimii ani in care am strabatut tara de la un capat la altul, de la vest la est si de la nord la sud. Evidenta gestionarii deseurilor este un efort, iar cantarirea deseurilor ca practica repetitiva este dublu.

Ce noroc ca aceste prevederi se aplica numai pentru cei care sunt vizati de Ordinul 1226/2012. O mare usurare, nu?

Hai sa vedem cum stam cu Legea 211/2011 si cu art. 49, paragraf (4): „Persoanele juridice/Persoanele fizice autorizate, precum si producatorii de deseuri periculoase, operatorii economici care sunt autorizati pentru colectarea si transportul deseurilor periculoase sau care actioneaza in calitate de comercianti ori brokeri sunt obligati sa tina o evidenta cronologica a cantitatii, naturii, originii si, dupa caz, a destinatiei, a frecventei, a mijlocului de transport, a metodei de tratare, precum si a operatiunilor prevazute in anexele nr. 2 si 3 si sa o puna la dispozitia autoritatilor competente, la cererea acestora.”

Despre ce este vorba in aceasta evidenta cronologica? Despre cantitati, natura, originea, destinatia, frecventa, mijloc de transport, metoda de tratare, operatiunile de valorificare si/sau eliminare, evident pentru deseurile periculoase

Citind articolul 49, paragraful (4), automat ne ducem cu gandul la un tabel in care trebuie sa completam inclusiv ziua, cantitatea etc.   

Am pornit de la o scurta paralela intre Ordinul 1226/2012 si Legea 211/2011 pentru a ajunge la o concluzie simpla: evidenta gestionarii deseurilor este o chestiune serioasa, care necesita dovezi privind trasabilitatea si care se bazeaza pe o activitate continua, pe cantar si pe efortul de a completa baze de date, corelate, printre altele, cu cerintele din HG 856/2002 si HG 1061/2008

O astfel de evidenta cronologica este un prim pas obligatoriu pentru a realiza un audit de deseuri.

De aceea cantarul trebuie sa fie la noi.

Cam atat pentru astazi. Mai sunt si alte particularitati ale Ordinului 1226/2012. Dar despre acestea, in articolele care vin.Mihai Dogariu
Lector si auditor
pentru sisteme de management ISO/OHSAS
TÜV Thüringen/TÜV KarpatTi-a placut articolul? Nu uita sa dai Like. De asemenea nu uita ca ne gasesti si pe Facebook

Lasa un comentariu aici si cu siguranta va fi citit si de altii care au nevoie, ca si tine, de un spatiu in care sa comunice despre preocuparile comune in domeniul deseurilor.

Poti sa mai citesti despre cele mai citite articole in anul 2012.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu