marți, 18 septembrie 2012

Despre ambalaje si deseurile de ambalaje


Foarte des poti auzi in timpul auditului sistemelor de management de mediu pe „Responsabilul cu gestionarea deseurilor” ca nu are probleme cu deseurile de ambalaje. Acesta declara ferm ca „noi avem o firma care se ocupa de treaba asta”. 

Organizatia pe care acesta o reprezinta opereaza cu foarte multe tipuri de ambalaje care se intalnesc in tot felul de activitati: fabrica realizeaza produse pe care le vinde in ambalaje, aduce materii prime si materiale in ambalaje, utilizeaza o serie de ambalaje la cantina, are si un cabinet medical de intreprindere.

Toate bune si frumoase dar, daca intri in detalii, afli ca, de fapt, organizatia are un contract cu un operator autorizat sa preia responsabilitatea cu privire la indeplinirea obiectivelor anuale in legatura cu ambalajele introduse in piata odata cu produsele fabricate.

Ce face de fapt aceasta firma („operatorul autorizat” sa preia responsabilitatea pentru ambalajele care rezulta din introducerea in piata a produselor ambalate)? Oare rezolva „operatorul autorizat” toate problemele legate de aplicarea cerintelor legale ale organizatiei in domeniul gestionarii deseurilor?

Nici vorba. Operatorul autorizat are ca obiect de activitate inventarierea, in numele organizatiei, a cantitatii de ambalaje introduse in piata de catre organizatie (odata cu produsele puse pe piata) si de a gasi, tot din piata, o cantitate de deseuri de ambalaje cat mai aproape de cantitatea de ambalaje inventariate. Si asta face an de an. Asta scrie in contractul lui. 

Cu alte cuvinte, operatorul autorizat indeplineste, in numele organizatiei, „obiectivele privind valorificarea sau incinerarea in instalatii de incinerare cu recuperare de energie si, respectiv, reciclarea deseurilor de ambalaje”.

Ok, dar Legea 211/2011 privind regimul deseurilor cere firmelor (organizatiilor) sa detina, pe langa alte obligatii, de exemplu, o evidenta a cantitatilor de deseuri, inclusiv de deseuri de ambalaje, care rezulta din activitatile zilnice (fie ele de productie, de birou sau auxiliare). Mai mult decat atat, organizatia trebuie sa asigure conditii speciale pentru stocarea temporara a acestora pana la preluarea de catre un operator autorizat din amplasamentul sau. Iar cerintele legale pot continua.

Deci, este corect ceea ce sustine auditatul nostru? Chiar a scapat de toate responsabilitatile si este conform cu cerintele legale in domeniul deseurilor si, in special, a ambalajelor si a deseurilor de ambalaje? Evident ca nu. Este supusa organizatia la un risc din acest punct de vedere? Este identificata cel putin o situatie de neconformare cu legislatia aplicabila? Cu siguranta da. Este o situatie critica pentru sistemul sau de management de mediu? Iarasi raspunsul este da. Este o neconformitate in raport cu sistemul sau de management de mediu? Iarasi da.

Mihai Dogariu
Auditor & Lector
Sisteme de management QEHS

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu