„Daca pe noi ne obligati sa colectam separat deseurile, pe tipuri de deseuri, de ce cei care vin sa ne ia deseurile le pun amestecat in masina de gunoi?”
Am plecat cu articolul meu de la o cerinta repetata a clientilor mei in timpul auditurilor pentru sistemele de management de mediu, clienti care intampina aceeasi si aceeasi problema. Legislatia ori autoritatile de mediu le solicita sa colecteze separat deseurile de hartie, plastic, metal si sticla, iar operatorii de transport (colectorii ori cei care efectueaza operatiile de tratare a acestor deseuri) preiau amestecat aceste deseuri din amplasamentele lor.
Legea nr. 211/2011 prevede pentru persoanele juridice contraventie cu amenda de la 20.000 lei pana la 40.000 lei pentru neindeplinirea prevederilor articolului 14. Acest articol se refera la obligatia producatorilor si detinatorilor de deseuri de a colecta separat cel putin urmatoarele categorii de deseuri: hartie, metal, plastic si sticla. Contraventia se extinde, cu acelasi cuantum al amenzilor, pentru neindeplinirea prevederilor art. 14 de catre operatorii economici care asigura colectarea si transportul deseurilor mai sus mentionate.
Ce este de facut in aceasta situatie?
Este frustrant pentru auditat
sa fie intrebat de auditor: „ce se intampla cu deseurile pe care el le colecteaza separat?”
Poate intr-o proportie de
peste 99% din cazuri auditatii recunosc ca „cei care vin sa ia deseurile”
de hartie, plastic, metal si sticla utilizeaza un singur mijloc
de transport auto in care amesteca toate aceste deseuri.
Este oare corecta aceasta practica?
Am intrebat pe auditatul
meu apoi: „ce face operatorul lui de transport deseuri cu deseurile amestecate
astfel?”.
In cele mai multe dintre
situatiile prezentate de auditat, raspunsurile au sunat in felul urmator:
„acolo unde ajung deseurile noastre exista o instalatie care separa deseurile amestecate in deseuri, pe tipuri de deseuri,
apoi sunt valorificare”.Citeste aici mai mult despre: colectarea separata a deseurilor.
Mihai Dogariu
Auditor & Lector QEHS