Legea 211/2011 privind regimul deseurilor (VII)
Capitolul 14 din Legea 211/2011 stabileste obligatii ale „actorilor” in domeniul gestionarii deseurilor. Mesajul acestui capitol este destul de clar si este formulat la art. 23, paragraful (1). Acest text spune ca indiferent cine esti tu „producator de deseuri” (ori detinator de deseuri), responsabilitatea ta in domeniul gestiunii deseurilor este pana la capat, pana la realizarea completa a activitatilor de tratare. Adica pana la punctul in care deseul generat (produs) de tine nu mai este deseu (dar cum dovedim acest lucru?).
Legea 211/2011 nu stabileste o sanctiune pentru neindeplinirea acestei prevederi (a se vedea capitolul 35 – Sanctiuni).
Alte cerinte legate de responsabilitatea in domeniul gestiunii deseurilor sunt sanctionabile. Acestea sunt:
Art. 22, paragraf (1), text care ar putea fi tradus si astfel: Daca esti producator ori detinator de deseuri ai obligatia de a trata deseurile cu luarea in considerare a prevederilor privind ierarhizarea deseurilor si, cu luarea tuturor masurilor necesare pentru asigurarea unui grad inalt de protectie a sanatatii populatiei si a mediului (ase vedea mai multe aici). Daca nu ai posibilitatea de a trata singur deseurile generate (produse) din propria activitate, atunci evident trebuie sa apelezi la un colector ori un operator economic autorizat pentru a efectua operatiile de tratare (responsabilitatea pentru realizarea completa a activitatilor de tratare revenindu-ti in continuare tie, producatorul de deseuri - art. 23, paragraful (1)). Aceasta responsabilitate trebuie sa acopere si indeplinirea cerintelor aplicabile la colector si la instalatia de tratare, cu privire la ierarhizarea deseurilor si la aplicarea masurilor de protectie a sanatatii populatiei si a mediului. Neindeplinirea acestei obligatii conduce la sanctiune cu amenda de la 20.000 lei pana la 40.000 lei, pentru persoanele juridice.
Art. 22, paragraf (2): Acest articol se aplica numai pentru actorii in domeniul gestiunii deseurilor care efectueaza activitatile de colectare si transport deseuri. Ei au abligatia de a transporta deseurile numai la instalatii autorizate pentru efectuarea operatiunilor de tratare. Neindeplinirea acestei obligatii, de asemenea, conduce la sanctiune cu amenda de la 20.000 lei pana la 40.000 lei. Am mai intalnit aceasta obligatie undeva in deschidere la HG 1061/2008, privind transportul de deseuri pe teritoriul României.
Acest paragraf este interesant de comentat in contextul in care, producatorul de deseuri, ori detinatorul de deseuri este si transportatorul deseurilor si/sau colectorul de deseuri si/sau operatorul care realizeaza operatiile de tratare completa a deseurilor respective. In acest caz, producatorul de deseuri devine tinta pentru control si poate fi sanctionat si in calitatea lui de colector ori transportator de deseuri.
În fine, dar nu si in ultimul rand, art. 22, paragraf (3) stabileste obligatia detinatoriilor / producatorilor de deseuri persoane juridice, comerciantii (in sensul Legii 211/2011), precum si operatorii economici care realizeaza activitatile de transport, colectare ori tratare a deseurilor, au obligatia sa desemneze o persoana din randul angajatilor proprii care sa urmareasca si sa asigure indeplinirea obligatiilor prevazute de prezenta lege sau sa delege aceasta obligatie (n.n. dar nu si responsabilitatea finala) unei terte persoane. Neindeplinirea acestei obligatii conduce la sanctiune cu amenda de la 15.000 lei pana la 30.000 lei.
Exista si un paragraf (4) la art. 22 si care prevede, fara a fi sanctionabil conform art. 65, ca persoanele desemnate conform art. 22, paragraf (3) sa fie instruite in domeniul gestiunii deseurilor, inclusiv a deseurilor periculoase, ca urmare a absolvirii unor cursuri de specialitate (n.n. fara a se preciza detalii privind felul acestor cursuri de specialitate).
Raman de comentat cateva aspecte. Ma opresc doar la doua dintre acestea.
Primul: Art. 22, paragraf (3) sanctioneaza lipsa unei decizii formale de numirea a unei persoane ori delegarea formala spre o alta firma a sarcinii de a asigura respectarea obligatiilor din Legea 211/2011, nu si faptul ca producatorul de deseuri, ori detinatorul de deseuri, comerciantul etc. nu indeplineste prevederile din Legea 211/2011.
Al doielea: Oare am putea cunoaste exact care sunt obligatiile noastre, in calitate de producator de deseuri, ori detinator, comerciant etc., astfel incat sa fim siguri ca putem respecta prevederile Legii 211/2011? Aici lucrurile se complica. Faptul ca nu toate prevederile din Legea 211/2011 sunt operationale in momentul de fata (n.n. urmeaza un articol si un comentariu nou pe aceasta tema) conduce la posibile situatii in care devenim victime sigure (sanctionabile). O solutie la indemana pentru a evita acest lucru este sa cunoastem si sa luam toate masurile pentru a asigura evitarea incadrarii in prevederile art. 65, cel cu sanctiunile.
Mihai Dogariu
Lector & Auditor QEHS